Aktuálně





19 listopadu 2012

Jak se hubne s alkoholem




O alkoholu jsme toho teď díky kauze s metanolem slyšeli hodně, tak mne napadlo se na něj mrknout i z jiné stránky. Pro abstinenty tento článek nebude asi moc přínosný, ale snad jeho přečtení přinese něco užitečného ostatním, konzumentům alkoholu.

Na začátek bych ráda napsala, že doporučená denní dávka alkoholu neexistuje. Důležitá informace zejména pro ty, kdo by to chtěli používat jako alibi, že musí splnit denní normu množství vypitého alkoholu. Ale že bychom to s konzumací alkoholu neměli přehánět, víme asi všichni. Udává se přiměřená hodnota, která by neměla být pro lidský organismus škodlivá a to 10-20 gramů denně u dospělého zdravého člověka. Tato hodnota je ale velmi individuální a záleží na spoustě faktorů, které tuto hodnotu ovlivňují. Je to například pohlaví, věk, genetika, zdravotní stav, ale i momentální rozpoložení člověka nebo stav plnosti jeho břicha.  To byla trocha faktů na začátek a nyní pár slov k tomu, jak je na tom alkohol po výživové a energetické stránce. A jaký druh alkoholu můžeme tedy pít, když chceme zhubnout?

Pokud chceme redukovat hmotnost, tak je nejlepší alkohol nepít vůbec a vyhnout se mu obloukem. To jste asi slyšet nechtěli, ale je tomu tak. Jeden gram alkoholu totiž obsahuje 7 kcal (29,4 kJ), což je například v porovnání s energetickou hodnotou tuku, který má na jeden gra
m 9 kcal (38 kJ), ne zas tak velký rozdíl. A představte si, že večer s kamarády sedíte v hospodě a chcete si připít na oslavu narozenin panákem. Máte tu představu? A teď si zkuste představit, že místo panáka rumu do sebe kopnete panáka tuku nebo oleje… To už taková lákavá představa není, co? Tuk se při redukci hmotnosti většinou snažíte ve stravě omezovat, proto není dobré si dávat něco, co je energeticky podobně bohaté. Proto to tak udělejte i s alkoholem. Alkohol nemá žádnou výživovou hodnotu a ještě ovlivňuje metabolismus ostatních živin, vitaminů, minerálních látek a vody. Navíc alkohol zvyšuje chuť k jídlu, což je dobré na podporu chuti u osob trpících nechutenstvím, ale při redukci hmotnosti větší apetit zrovna moc nepotřebujete. K popíjení alkoholu většinou patří i něco malého na zobání - brambůrky, oříšky a tyčinky. Samozřejmě víte, že zmíněným a podobným dobrotám byste se při redukci měli vyhnout, ale alkohol působí na naši psychiku, uvolníte se a vaše pevná vůle je pryč. Však si “zobnete" jen pár kousků… No a vaše snažení v redukci hmotnosti po pár skleničkách alkoholu a pár hrstech brambůrků může pěkně utrpět. I když jedna záchranná možnost, jak vydat prázdnou energii z alkoholu, mě napadá. Dát si do těla a alkohol "vypotit"! Zajít si zatancovat nebo si naordinovat jinou fyzickou aktivitu, na kterou v danou chvíli stačíme ( po pár skleničkách drinků jich moc na výběr nebude ;)).


Celkově může mít umírněné pití alkoholu i svá pozitiva, ale ty jsou většinou zanedbatelná oproti mnohým negativním důsledkům. No a při hubnutí snad žádný klad u pití alkoholu nevidím, proto při redukci hmotnosti alkohol nedoporučuji… A ještě pro přehled několika alko nápojů s jejich energetickými hodnotami :)








Druh alkoholuEnergetická hodnota
Mojito - 300 ml894 kJ (213,67 kcal)
Frisco brusinka - 330 ml739,2 kJ/176,67 kcal
Malibu - 40 ml320 kJ/76,48 kcal
Víno bílé - 200 ml452 kJ/108,03 kcal
Piña Colada - 200 ml536 kJ/125,71 kcal
Pivo 11° Kozel Premium - 500 ml.850 kJ/203,15 kcal
Vodka s džusem - 40 ml + 200 m750,4 kJ/179,78 kcal


Kateřina Vítů

1 komentář:

  1. 2dcl suchého bílého vína jednou týdně mě nezabijou, že ne? :)

    OdpovědětVymazat