Aktuálně





09 října 2012

Víte, co jíte???

Chtěli byste něco udělat se svými stravovacími návyky, ale nevíte jak a kde začít?
Snažíte se zhubnout, stále to nejde a vy netušíte, kde je chyba?
Nebo patříte mezi ty šťastlivce, kteří potřebují přibrat na váze, ale stále se to nedaří?
Jste rozhodnutí s tím něco udělat, ale nevíte co?
Řešení je celkem jednoduché. Stačí si prostě a jednoduše sepsat váš jídelníček…

Vezměte si tužku a kus papíru a můžete začít. Pokaždé, když něco sníte, napište si to. Začněte hezky systematicky, například od pondělí ráno. Zapište hned po snídani, co jste jedli a papír noste pořád u sebe, abyste nic nepropásli. Toto je velmi důležité, protože kdybyste si k tomu chtěli sednout až večer a zpětně vzpomínat, co všechno jste během dne snědli a vypili, tak si určitě vzpomenete jen na polovinu věcí.


Pokud chcete být hodně pečliví, pište i zhruba množství jídla a čas, kdy jste ho jedli. Samozřejmě nezapomeňte na pitný režim a pište vše, včetně alkoholu a kávy. 


Pamatujte si, že nemá smysl si lhát do kapsy, takže pokud jste k obědu měli guláš se šesti a jako dezert dva věnečky, opravdu to tam všechno napište. Kdybyste místo toho napsali, že jste měli dušenou brokolici s bramborem a kousek ovoce, tak to sice vypadá lépe, ale celé to postrádá smysl.


Po týdnu psaní si v neděli večer sedněte, vytáhněte ty popsané papíry a můžete začít hodnotit, jak jste na tom…


Vezměte si k ruce několik barevných pastelek, abyste pořádně rozlišili jednotlivé položky ve vašem jídelníčku.
Červenou barvou si podtrhejte všechny sladkosti, včetně sladkých nápojů. Nezapomeňte na med a sladká hlavní jídla. Budete se divit, kolik sladkého jste za ten týden spořádali. Podtrhejte si červenou barvou také všechny solené potraviny, jako jsou chipsy, solené oříšky, tyčinky, popcorn a podobné pochutiny. Červená patří také všem smaženým, mastným pokrmům a uzeninám.


Zelenou pastelkou si označte všechno ovoce a zeleninu. Podtrhněte i zeleninu, kterou jste snědli v teplém jídle.


Modrou barvou podtrhněte všechna jídla, která obsahují ryby (nezapomeňte i na rybí pomazánky a saláty s tuňákem) a luštěniny (čočka, fazole, hrách, sója, cizrna).


Žlutou barvou si podtrhejte všechno maso, vepřové, hovězí i drůbeží.


Fialovou barvou si označte všechen alkohol a kávu.


Podívejte se teď na váš barevný jídelníček z dálky a sami si zhodnoťte, která barva v něm převažuje. Pokud máte papír celý červený, nejspíš by nebylo od věci něco s tím udělat a postupně ty červené položky omezovat tak, aby nakonec byla maximálně jedna nebo žádná denně.


Kolik tam máte zelené a modré? Pokud to není žádná sláva a zelená s modrou se objevují jen hodně málo, měli byste váš papír zazelenat více. Každý den by tam měla být aspoň 4-5x zelená a minimálně 3x týdně modrá.

Žlutá barva může být v jídelníčku klidně každý den, ale lidé s vysokými hladinami cholesterolu, nadváhou nebo obezitou by si měli dát pozor na tučná masa, především maso vepřové
.
Káva by se měla v jídelníčku objevit maximálně 2-3x denně a u alkoholu samozřejmě platí čím méně, tím lépe. Takže fialová by také neměla být tou nejčastější barvou na vašem papíře.

Dále se můžete zaměřit na pravidelnost jídel. Máte na papíře snídani, dlouho nic a pak až večeři?
Nebo váš den začíná až odpoledne, obědem?
Chyba. To je v podstatě to nejhorší, co svému tělu můžete udělat.
Na jídelníčku byste měli mít aspoň 5 řádků každý den = 5 porcí jídla denně.

Tak a máte hotovo…jakpak jste dopadli?

Zuzka Šperlová

1 komentář: