Aktuálně





13 března 2012

Probuď v sobě energii a poznej sílu Açaí Aneb Probuď se a poznej Açaí


Dovolila jsem si použít dvě blikající hesla z webových stránek, které nabízejí doplňky stravy s Açaí (Euterpe oleracea), vytrhnout je z kontextu a trochu poupravit. Něco podobného se děje i na dalších stránkách, na kterých si můžete objednat cokoli, na co si vzpomenete - od kapslí a rozpustných směsí po zmrzliny s obsahem těchto bobulí.

Jaké jsou praktiky firem prodávajících tyto produkty? Co je pravda? Existují objektivní studie?

Nedávno jsem narazila na Emin blog s podtitulkem „Jak jsem za 4 týdny zhubla 16 kg … “ a s pouze jedním článkem, který poněkud násilně propagoval přípravek na hubnutí. Nemohly zde chybět fotky před a po, příběh, ve kterém se zhlédne větší část žen středního věku a kladné komentáře (každý komentář s datem o číslo větším, komentář s typickým příběhem člověka s nadváhou nebo obezitou a žádná reakce, nebo poděkování ze strany pisatelky blogu … ???).
Z jiných blogů jsem se dozvěděla, že Emin blog není jediný. Existují další „dámy“, unavené matky dvou dětí, které zhubly 16 kg za čtyři týdny.
Z Emina blogu jsem byla teleportována na stránky, na kterých najdete kromě možnosti objednávky těchto produktů i telefonní seznam všech „blahodárných“ účinků („omlazení organismu, prevence proti rakovině, čistota a detoxikace organismu, vliv na práci oběhového systému, vliv na hladinu cholesterolu, ochrana prostaty, urychlování metabolismu, vliv na projevy alergie, posilování imunitního systému, vliv na trávicí a vyměšovací systém, paměť a koncentraci, všeobecná regenerace organismu, ochrana před nemocemi srdce, vliv na míru libida, energie a výdrže, redukce bolesti a bolestivosti, zdravý spánek, boj se záněty, vliv na výšku krevního tlaku, tělesnou hmotnost, imunitní systém a skvělý celkový pocit“ nebo nejnovější studie dokazují, že tyto bobule dokáží zabít i rakovinné buňky).

Libozvučná slovní spojení ztrácí svůj význam, pokud zjistíte, že existuje zlomek studií, které by zkoumaly vliv Euterpe oleracea na člověka. Klinické studie, týkající se antioxidačních účinků, jsou nejednoznačné a navíc většinou prováděny in vitro, nebo na zvířatech. Epidemiologické a experimentální studie se zabývají možnými účinky antioxidantů na kardiovaskulární onemocnění a diabetes mellitus druhého typu než redukcí hmotnosti, která je slibována samotnými výrobci těchto doplňků a kvůli které si lidé tyto doplňky kupují.

Abych neplivala pouze oheň a síru – v pilotní studii o deseti lidech (toto číslo je opravdu malé) se zjistily pozitivní účinky na hodnoty glykemie nalačno i po jídle a na  hodnoty celkového a LDL cholesterolu, ale nepotvrdil se vliv na hodnoty krevního tlaku a hladinu triacylglycerolů v krvi. Ačkoli studie probíhala čtyři týdny (u lidí s tělesnou hmotností 173 +/- 18,1 kg), nikde nebyl zmíněn vliv na redukci hmotnosti.

Netvrdím, že Açaí nejsou bohaté na vlákninu, mikronutrienty (vitamin C a E) a další látky (fenoly, flavonoidy, antokyany) s antioxidačními vlastnostmi, přesto si myslím, že zdrojem všech těchto látek jsou i jiné, mnohem dostupnější potraviny (ovoce, zelenina …), které vás přijdou levněji a které i snadněji, kdykoli a kdekoli koupíte.

Ráda bych, aby se každý, kdo přemýšlí nad koupí podobných výrobků, nad tímto zamyslel. Pokud by tyto produkty opravdu fungovaly tak, jak zaručují, žili a vypadali bychom všichni jinak. Moc je pouze v našich rukou, ne v hrkajících předražených krabičkách.

UDANI, J. K. et al. Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study. Nutrition Journal, 2011, roč. 45, č. 10, s. 1 – 7.

Tereza Fujáková

Žádné komentáře:

Okomentovat