Aktuálně





24 února 2012

Předmenstruační syndrom, aneb proč máme chuť na sladké

  Asi neexistuje žena, která by v období před menstruací neměla chuť na sladké. Tento stav se objevuje asi týden před začátkem menstruace. Je to způsobeno hormonálními změnami, které souvisejí s menstruačním cyklem. To, že většina žen pociťuje zvýšenou chuť na sladké, bývá spojováno se zvýšenou hladinou estrogenu. Dalším důvodem je také fakt, že se v tomto období zvyšuje bazální metabolismus. Hodnota metabolismu se před menstruací zvyšuje o 420 – 2100 kJ (toto zvýšení může odpovídat jednomu jídlu navíc).
Mnoho žen se v tomto období snaží omezit příjem, protože se cítí nafouklé. To není ovšem dobré řešení. Jak už jsem výše uvedla, tělo má zvýšený metabolismus a potřebuje dostatek energie. Tím, že se sníží energetický příjem tělo strádá a následně nás honí mlsná.
Malé doporučení na závěr. Jestliže jste aktivní, zdravá žena, můžete si dovolit zvýšit svůj jídelníček přibližně o 2100 kJ navíc. Můžete si dopřát celozrnný chléb s džemem nebo si obohatit svačinku sušeným ovocem či oříšky.

Hanka Holišová

 NANCY CLARK. Sportovní výživa. první. Praha: Grada Publishing, a. s., 2009. ISBN 978-80-247-2783-7.

1 komentář:

  1. To je zajímvé, že se zvyšuje metabolismus. Platí to i tehdy, když žena bere HA a menstruace tedy není úplně doopravdická?

    OdpovědětVymazat