Aktuálně





13 listopadu 2012

Kořeněný jablečný koláč s ovesnými vločkami


Že jste ještě neochutnali spiced apple tart?

Přiznám se, že využívám každé vhodné příležitosti, abych co nejvíce lidem vnutila alespoň recept na můj nejoblíbenější jablečný dezert. O to víc mě těší, že můžu prostřednictvím webových stránek poslat koláč do světa.

Recept jsem převzala z anglické kuchařky, pozměnila poměry surovin ku obrazu svému a strouhanku nahradila zdravější variantou, ovesnými vločkami.
Mimochodem, tuto kuchařku všem vřele doporučuji. Je malá, stručně psaná, s krásnými fotkami a hlavně úžasnými recepty. Jen jsi nejsem jistá, jestli je ještě k mání (BADDELEY S. Easy baking. 1. vyd. Chester: Exclusive Editions Publishing, 2011, 206 s. ISBN 978-1-84960-744-5.)

Suroviny:

Těsto:

200 g hladké mouky
80 g másla
50 g moučkového cukru
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
1 žloutek
3 lžíce mléka

Náplň:

4 uvařená střední jablka
3 střední jablka
100 g ovesných vloček
80 g medu
30 g hladké mouky
citrónová šťáva
nastrouhaná kůra z půlky citrónu
lžička mletého koření (skořice, hřebíček apod.)
špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup:

  1. Smícháme mouku, rozměklé máslo, cukr, citrónovou kůru, žloutek a mléko a důkladně prohněteme.

  1. Homogenní hmotu zabalíme do kuchyňské fólie a dáme na alespoň 30 minut zchladit do lednice.

  1. Takto připravené těsto položíme v tenké vrstvě (můžeme použít váleček, nebo těsto vtlačíme prsty) na kulatý koláčový plech. Plech není potřeba vymazávat – těsto je dostatečně mastné.

  1. Nahrubo nastrouháme 4 uvařená jablka a 1 – 2 syrová jablka (podle množství náplně). Je možné strouhat se slupkou i bez slupky.

  1. Jablka smícháme s medem, ovesnými vločkami, hladkou moukou, 3 lžícemi citrónové šťávy, citrónovou kůrou, kořením a špetkou muškátového oříšku.

  1. Vzniklou směs vlijeme na plech s těstem.

  1. Zbylé syrové jablko se slupkou nakrájíme na velmi tenké měsíčky, které poklademe na vršek koláče, měsíčky jablek pokapeme citrónovou šťávou a posypeme lehce skořicí.

  1. Teplota a doba je slabou stránkou mou i plynové trouby na privátě. V chytré knize se píše 35 minut při 200 °C. Myslím, že peču při méně než 200 °C a delší dobu tak, aby okraje koláče byly lehce zlatavé a měsíčky jablek suché.

  1. Nejlepší je koláč servírovat teplý (abych si koláč i již studený maximálně užila, ohřívám ho v mikrovlnce ;) ).


Přeji dobré chutnání.


Tereza Fujáková


Žádné komentáře:

Okomentovat