Aktuálně





22 února 2012

Kdo je kdo...v oblasti výživy

Poslední dobou se roztrhl pytel s různými společnostmi nabízejícími výživové poradenství, média se jen hemží různými více či méně pochybnými informacemi o tom, jak a co správně jíst a hlavně se nadváha a obezita šíří jako epidemie černého kašle. Lidé vědí, že by potřebovali shodit nějaké to kilo, ale už nevědí, s kým se o tom poradit, aby se jejich snaha setkala s úspěchem.

Možností máte spoustu. Můžete podlehnout nátlaku z televizních reklam, jít do lékárny a koupit si některou z propagovaných „hubnoucích bobulí“ a doufat, že to zhubne za vás. Nalijme si ale čistého vína. Opravdu si myslíte, že to bude fungovat? Jestli ano, tak to zkuste. Jestli ne, tak existují i další možnosti, co dělat…

Nutriční specialista.
Nutriční specialista je zdravotnický pracovník, který má za sebou pětileté studium na vysoké škole. Nejprve tři roky bakalářského studia a potom dva roky navazujícího magisterského studia. V ČR lze toto vzdělání získat pouze na Masarykově universitě v Brně, konkrétně na lékařské fakultě.
A kde můžete nutričního specialistu najít? S největší pravděpodobností pracuje v nemocnici, buď na oddělení klinické výživy, nebo v nutriční ambulanci. Není výjimkou, že ho najdete i na endokrinologii, gastroenterologii, obezitologii nebo diabetologii, ale v dnešní době je to zatím ještě velmi vzácný druh zdravotnického pracovníka. Vyšetření a poradna u něj by měla být zdarma.

Nutriční terapeut.
Nutriční terapeut je také zdravotnický pracovník, který by měl mít za sebou bakalářské studium na vysoké škole. Bohužel to tak ale není vždy, protože jako nutriční terapeuti jsou označováni i absolventi vyšších odborných zdravotnických škol a dokonce i bývalé dietní sestry, které mají často pouze střední zdravotnickou školu, ale díky tomu, že mají několik let praxe, mohou být označeni jako nutriční terapeuti. Nutričního terapeuta najdete na těch samých místech, jako nutričního specialistu. Dnes by ho už měla mít každá větší nemocnice. Samozřejmě na něj lze narazit i v nějaké soukromé ambulanci, kde ale za jeho služby nejspíš platit budete.

Výživový poradce.
Výživový poradce je ošemetná záležitost, protože se jich v posledních letech „vyrojilo“ opravdu mnoho. Ve většině případů jsou to lidé, kteří se rozhodli, že je baví výživa a tak si zaplatili nějaký výživový kurz, který trval maximálně několik týdnů. Pracují buď v různých wellness centrech, fitness centrech, kde absolvují školení a kurzy. Hodně často spolupracují i s nějakou farmaceutickou firmou, která jejich prostřednictvím propaguje doplňky stravy a různé hubnoucí přípravky, které vám s největší pravděpodobností budou nutit ke koupi. Mohou také pracovat „sami na sebe“ na živnostenský list, takže v nějaké soukromé ambulanci na první pohled nerozeznáte, jestli se jedná o nutričního terapeuta nebo o výživového poradce. Za jejich službu budete určitě vždycky platit, protože s nimi zdravotní pojišťovna smlouvu uzavřít nemůže.
Nechci je všechny házet do jednoho pytle, ale myslím, že se jejich vzdělání se vzděláním nutričních terapeutů nebo specialistů opravdu nedá srovnat a zcela jistě by neměli nijak radit lidem, kteří trpí nějakým onemocněním.
Takže pokud máte kromě nadváhy nebo obezity i jiný zdravotní problém nebo omezení (cukrovku, celiakii, alergie atd.), tak bych vám určitě nedoporučovala navštívit výživového poradce, ale vyhledejte kvalifikovaného nutričního terapeuta nebo specialistu.
Kdykoliv vyhledáte nějakou odbornou pomoc, zjistěte si před tím, kdo to je a jaké má vzdělání!!! Je to vaše tělo a vaše zdraví, které je tu v sázce…
Zuzka Šperlová

3 komentáře:

  1. Souhlasím s tímto článkem a zejména s tím, že vyživových poradců je habaděj. Chtěla bych upozornit na to, že nikdy nelze srovnat znalosti získané za 5 let studia se znalostmi získanými v průběhu čtrnáctidenního kurzu. Moc pěkný článek a přeji vám všem, ať jste ve svém oboru úspěšné, protože jde vidět, že vás to fakt baví!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    poněkud s lítostí jsem si přečetla komentář, ve kterém pociťuji jakousi ironii, ve vztahu k nutričním terapeutům, kteří získali vzdělání k výkonu zdravotnického povolání na VOŠ a dříve na SŠ. Je jasné, že tato skutečnost je upravena legislativně a má své důvody. Vaše neorientovanost ve věci je jistě dána neznalostí historie a faktů ve vývoji vzdělávání, snad i mladiskou nerozvážností. Současně mě může mrzet, že i jakási neúcta ke kolegyním-kolegům starších ročníků. Jsou mezi nimi mnozí, kteří jsou špičkami ve svém oboru. Jen k zamyšlení - rozdíl mezi - vědomostí, znalostí a dovedností je obrovský. Vědomost či znalost mnozí z nás nepřetaví v dovednost být dobrým (výborným) nutričním terapeutem. Souhlasím s tím, že dobré vzdělání je podmínkou dobrého startu. Jen kurz nemůže toto nahradit. Fandím vám a pokud to není rada ze starých časů přeji dostatek pokory na vaší cestě na poli výživy.
    Dana

    PS: myslím, že i na tomto místě mohu poděkovat nutričním terapeutkám, které nemohly ve své době studovat VŠ, protože žádná neexistovala :) a podílely se (nebo se ještě podílí) na předávání svého know how mladším.
    Sama jsem NT s vysokoškolským vzděláním (Mgr.)

    OdpovědětVymazat