Aktuálně





22 února 2012

Jsem obézní a prý jím málo! Jak je to možné?

Obezita nebo nadváha není pouze důsledek pravidelného přejídání, jak bychom si mohli myslet. Naše tělo je velice důmyslný systém, který nic neponechává náhodě. A proto je možné si nadváhu a následně obezitu vypěstovat i špatně zvolenou dietou. Existuje velké množství šílených diet, které by se daly spíše označit za hladovění. A právě tyto „zaručené“ diety a nevyvážený energetický příjem způsobují to, že naše tělo začne šetřit.
Při dlouhodobějším hladovění dochází ke snižování energetického výdeje organizmu na běžný provoz. Snižuje se bazální metabolismus. To znamená, že se nám zpomaluje spalování. A k hubnutí je naopak potřeba udržovat spalování, tedy metabolismus pořád pěkně nastartovaný, aby to co přijmeme z potravy, bylo také zužitkováno tak, jak má. Pokud tedy hladovím v průběhu celého dne a například večer se pořádně najím a trvá to takto delší čas, moje tělo reaguje tak, že vše co mu dám, si důkladně uloží do tukových zásob na „horší časy“. Chrání se tak před dalším hladověním. Pamatuje si totiž, že většinou nic nedostane. Snaží se, abychom přežili. A myslí si, že nám dělá dobře.
Je tedy důležité dávat tělu pravidelně zprávu o tom že, mám co jíst a že nemusí nic schovávat na horší časy:o) Z tohoto důvodu je potřeba jíst pravidelně, nejlépe 5x denně. Protože při takovém způsobu stravování dochází k nejefektivnějšímu využívání toho, co přijmeme.
Brzo se dočtete, které diety jsou nejlepší cestou k obezitě a kterým je tedy dobré se vyhnout:o)

Martina Synková

7 komentářů:

  1. ahoj baby, videla som odkaz na tuto stranku u Teresky - Miss beauty addict...a potrebujem poradit, ak sa da a budete take mile :)

    ja mam skor opacny problem ako Teres, nemozem pribrat...a nie som v tom sama, taktisto je na tom aj moj priatel aj jedna moja kamoska...vedeli by ste nam poradit? :)

    ak by sa dalo bola by som velmi povdacna

    Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marto,
      jelikož neznáme tvůj zdravotní stav, je velice obtížné radit. To, že nemůžeš přibrat může mít mnoho příčin, proto by bylo vhodné navštívit praktického lékaře.

      Vymazat
  2. no to ste mi moc neporadili :D nič mi nie je som zdravá :) a doktorka moja to respektuje a nic mi nehovorila zeby mi bolo, pretoze to mam geneticky dane, ale tak bolo by dobre pribrat(170cm/45kg)...len neviem ako, jem normalne..a ako som spominala nie som v tom sama

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marto, jak říkám je velice obtížné radit takto na dálku, aniž bychom tě viděly v reálu. I když uvádíš, že jíš normálně otázkou je, co je pro tebe normálně. Neznáme skladbu tvého jídelníčku. Dále souhlasím s komentářem níže (od anonyma) I když to tvá lékařka neřeší, bylo by dobré vyhledat odborníka.
      Ale pokud trváš na radě,tak tady jsou uvedeny příklady potravin, se kterými si můžeš obohatit tvůj jídelníček: pokud chce člověk přibrat je dobré zvýšit denní příjem energie zhruba o 2100 kJ. Do jídelníčku lze zařadit např. tuky, které jsou nejkoncentrovanějším zdrojem energie. Vhodnější je výběr tuků z ryb (losos, tuňák), ořechy, avokádo, olivový a řepkový olej, arašídové máslo...(Ale pozor na nasycené tuky (např.máslo,sádlo,kůže z kuřete, kachny atd.), jejichž přehnaná konzumace by mohla působit v neprospěch zdraví)
      Další potraviny, které mohou zvýšit energii jsou cereálie, celozrnná rýže a těstoviny, luštěniny. Při přípravě omáček lze přidávat i smetanu.
      Měj se pěkně a držíme palce NutriZoom :)

      Vymazat
  3. Myslím, že odpověď nebyla takto myšlena. Myslím si, že vám spíše doporučili zajít k lékaři s tím, aby vám doporučil či předepsal návštěvu nutriční poradny ať už v nemocnici nebo jiném lékařském zařízení. Buď by vám to mohla uhradit z části pojišťovna nebo v nemocnicích to bývá zadarmo. Navíc vám tam k tomu udělají další vyšetření, které vám praktický lékař neudělá.
    Každopádně si myslím, že byste s tím měla (měli) něco dělat, protože tyhle proporce si už ani neumím představit.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, mam dotaz. Má váha je 83 kg, výška 177cm, věk 33 let.Jím pomocí kalorických tabulek, na redukci váhy mám přijmout 5000 kj denně. Hodně sportuji 6 x v týdnu - kruhový trénink, plavání, cross trenažér, kalanetika. Výdej mám dost vysoký. Přijmu např. 6500 - 7500 kj, ale vydám 3000 - 3500 kj. Je to málo na hubnutí? Váha se mi moc nemění. Snažím se cvičit v tepové frekvenci mezi 120-130. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano je možné, že při téměř každodenním pohybu by bylo ještě potřeba přijmou trochu více energie, ale záleží také na délce cvičení a tu neuvádíte, více než 8500 kJ, by to ale být nemělo. Spíše bych Vám doporučila zkusit jíst bez tabulek a spíše reagovat na své tělo. Nehladovět, ale zároveň se nepřejídat, nemlsat, jíst pestře a pravidelně (5x denně), jíst ovoce a zeleninu 5x denně a dostatečně pít a k tomu si užívat pohyb. Propočítávání příjmu je vhodné zpočátku abyste se zorientovala...Martina

      Vymazat